Vytisknout

Pro klasické osobní použití máme na výběr z několika zařízení:

Stolní počítač

Notebook, ultrabook, netbook

Konvertibilní tablet, tablet PC

V zásadě, pokud zařízení nepotřebujete nikam přenášet, ač se to zdá jako přežitek, je stále nejlepší volbou klasický stolní počítač. Novou sestavu pořídíte již od 6 tisíc a výkonem vždy předčí všechna ostatní zařízení ve stejné ceně. Navíc nabízí daleko širší rozšiřitelnost, možnost budoucího upgrade, připojení jakýchkoliv periferií a cena případného servisu je také podstatně nižší než u dále zmiňovaných přístrojů. Pryč jsou doby, kdy stolní počítač představoval hlučnou velkou bílou krabici, dnes je nepřeberné množství počítačových skříní a sestavit se dá i malý bezhlučný počítač, který schováte na desce pracovního stolu. Fantazii se meze nekladou a záleží vždy na požadavcích zákazníka. Pokud není podmínkou přenositelnost, je dle mého názoru toto nejlepší volbou ať už pro nenáročnou kancelářskou práci nebo náročné aplikace a hraní her.

Sestavu Vám dle Vašich požadavků na míru navrhneme a sestavíme v našem servisu.

Ted si povíme trochu o první skupině přenosných počítačů.

Notebooky – skoro povinnost pro každého studenta nebo pro práci v terénu. Zde osobně nedoporučuji zařízení pod cenovou hranicí 10 tisíc, většinou se jedná o mizerně zpracované notebooky z laciných plastů s nevalným výkonem a špatným displejem. Co ušetříte při nákupu, dáte zanedlouho za servis. Jejich životnost se počítá na délku záruky. Slušné notebooky začínají v ceně 15 tisíc, kde lze již dostat slušné zpracování, fullHD displej a uspokojivý výkon. Pokud chcete notebook na hraní, je třeba sáhnout do kapsy ještě hlouběji.

Pokud netoužíte zrovna po novém notebooku, ale chcete levně a kvalitně nakoupit, je tu ještě možnost nákupu repasovaného notebooku. Osobně se mi nejvíce osvědčili několik let staré notebooky od firmy Dell řady E64xx. Dají se sehnat již kolem 5 tisíc, kvalitou a výkonem předčí i dvojnásobně dražší nové notebooky. Tyto notebooky Vám můžeme dodat dle Vašich požadavků.

Ultrabooky jsou víceméně ztenčenou variantou notebooků. Zde již většinou chybí optická mechanika, jinak platí to stejné jako u notebooku, akorát je potřeba si opět připlatit. Slušné ultrabooky se pohybují až kolem 20 tisíc.

Dnes již vymírající skupinou jsou tzv. netbooky. Jak již název napovídá, jde většinou o zařízení určené především pouze na internet a nenáročnou práci. Jejich výhodou je „kabelková“ velikost, ale to je asi tak jediné, jinak práce s nimi je utrpením a použitelnost snad jen v krajních nouzích. Samozřejmě, dají se pořídit i slušnější netbooky, ale opět si řádně připlatíte, což mi příjde v tomto případě zbytečné.

Jako vhodnější alternativu za netbook považuji konvertibilní tablet resp. notebook. Jedná se o dotykové zařízení, které má oddělitelnou klávesnici, lze jej tedy použít jako tablet nebo netbook. Tyto přístroje začínají již na 6 tisích, kde sice také nedostanete mnoho výkonu, ale již širší možnosti využití. Dle mého je to na cestování ideální společník, netaháte velký těžký přístroj, ale přesto od něj dostanete vše a ještě trochu něco navíc. Použití jako hlavního pracovního přístroje však také nedoporučuji, pokud neinvestujeme do kvalitního zařízení v ceně 25 tisíc a výše.

Poslední skupinou jsou samostatné tablety. Pro práci naprosto nepoužitelné bez připojené klávesnice, na občasné sledování internetu nebo pro děti dostačující. Pokud však vlastníte chytrý telefon, postrádá toto zařízení na běžné používání širší využití. Vyjímkou jsou zařízení pro speciální aplikace a hodně drahé přístroje.

Jedna věc je výběr zařízení jako takového a druhá jak se vyznat ve všemožných číslech a hodnotách parametrů u vybraného zařízení. Prodejci se většinou snaží nalákat na vysoká čísla a hodnoty, ale ne vždy platí, že to automaticky znamená vyšší výkon. Popis jednotlivých parametrů by dal na samostatný článek a nelze udělat jednoznačné pravidlo, neboť výrobci stále vyvíjejí nové a nové čipy, mění označení a co je aktuální dnes, nemusí být zítra. Honba za velkou frekvencí procesoru již dávno skončila a dnes se již i v těch nejmenších zařízeních setkáváme s několika jádrovými procesory na frekvencích několika GHz. Vždy je dobré porovnat podle přesného označení procesor s ostatními. Na internetu je spousta stránek (např. passmark.com), které se zabývají měřením jejich výkonu, z tabulek pak lze přesně určit, který kandidát je nejvhodnější. Jiná situace je u operační paměti. Ta se uvádí v gigabajtech (GB) a dnes lze považovat za standard 4 GB. Je však zbytečné to s pamětí přehánět, neboť ji pak stejně plně nevyužijete a proto je např. vhodnější koupit zařízení s výkonnějším procesorem. Výrazný podíl na výkonu má také pevný disk. Pokud pomineme kapacitu, jsou zde dvě možnosti – klasický plotnový disk a disk na bázi flash paměti neboli SSD. Klasické disky bohužel časem ztrácí svůj původní výkon a to je pak následně znát na celém chodu počítače. Pokud není požadavek na větší úložný prostor, doporučuji vždy SSD, který dokáže z ostatního hardwaru vytěžit maximum. V noteboocích to však je komplikovanější, neboť máme většinou prostor pouze na jeden disk a tudíž se v nových noteboocích v ceně do 20 tisíc zatím setkáváme pouze s klasickými disky, neboť SSD jsou ve velkých kapacitách ještě velmi drahé. Drobnou útěchou u levnějších notebooků jsou pouze malé flash disky na ukládání nejdůležitějších systémových souborů, je to samozřejmě lepší varianta než pouze s klasickým diskem.

Obecnou radu, kterou mohu dát závěrem je si vždy dohledat co nejvíce dostupných informací, přečíst recenze na internetu, zkušenosti ostatních uživatelů, případně doporučení známých. Nenechte se zlákat reklamními nabídkami velkých obchodních řetězců. Většinou se jedná o modely, které se neprodávaly, a to má jistý důvod.

Doporučuji nakupovat ve specializovaných obchodech s výpočetní technikou, případně se obrátit na nás a my dle Vašich požadavků vybereme to nejlepší, co v dané cenové relaci lze. V nakoupených produktech také bývá předinstalována hromada nepotřebného softwaru, která posléze zbytečně zatěžuje počítač a otravuje všemožnými okny. Naše služby zahrnují odinstalování těchto aplikací a instalaci pouze potřebného SW, které je distribuováno zdarma a které klient skutečně využije.

Repasované notebooky Sestavení stolního počítače