Vytisknout
zanešený chladič

Jak tomu předejít? Záleží na několika aspektech. Ačkoliv je systém chlazení u všech notebooků stejný, liší se umístěním, velikostí atd. To samozřejmě při jeho nákupu nepoznáte, ale obecně mohu říct, že nejhorší zkušenost mám s notebooky značky HP a nejvíce pak řady Pavillion DV6, neměl jsem snad v ruce žádný, který by se nepřehříval. Svou roli hrají i takové drobnosti jako jsou spodní gumové nožičky. Krom toho, že vám pěkně drží notebook na stole, mají i funkci jakéhosi stojánku, který vytvoří ve spodní straně štěrbinu, kterým se dostává studený vzduch k ventilátoru. Bohužel se však rády odlepují, takže v tomto případě určitě nezahazovat a přilepit zpět.

Svou velkou roli na znečištění hraje hlavně prostředí, ve kterém je notebook používán. Krom různých dílen, kde je častější výskyt prachu, jsou to i kuřácká prostředí nebo doma obyčejná postel. Spousta lidí si bere notebook do peřin a ten z nich pak vesele nasává usazený prach, proto je dobré se těmto situacím pokud možno vyhýbat.

Jak zjistíte, že už se notebook přehřívá? Předně podle zvýšeného hluku ventilátoru, rozpáleného šasi a v nejhorším případě vypínání celého systému. Každý notebook je totiž opatřen tepelnou ochrannou, která chrání součástky před jejich poškozením. Ta je většinou stanovena nad hranicí 100 stupňů a automaticky celý notebook vypne. Teploty měříme pomocí speciálního softwaru (např. Everest) a je nutné je změřit v plné zátěži, alespoň 5 minut, dokud již teploty výrazně nestoupají a drží se na přibližně stejných hodnotách. Odhadem se dá říci, že zhruba do 75 stupňů je to ještě přijatelné, avšak už by se mělo dbát zvýšené pozornosti a v nejlepším případě nechat chladící systém vyčistit. Včetně vyčištění ventilátoru se mnohdy mění i teplovodivá pasta, která se nanáší mezi spojením čipu a měděného chladiče. Postupem času zatvrdne a ztrácí svoji teplovodivost.

Mimo to, že může být systém chlazení zanešen prachem, jsou také případy, kdy přestane fungovat ventilátor úplně. To může být příčinou toho, že se někdy lidé snaží profouknout prach zvenčí, skrze chladící mřížku. Usazené kousky prachu se pak dostanou mezi lopatky ventilátoru a ten již nemá takovou sílu, aby překážku překonal, a dojde k jeho spálení. Prach proto zvnějšku nikdy nevyfukujte!

Určitě je dobré chlazení nepodceňovat a i když problémy nenastanou, nechat průběžně vyčistit alespoň jednou za dva roky při běžných podmínkách používání. Dobrou volbou jsou i různé chladící podložky, které do plic vašeho zařízení dostanou více čerstvého vzduchu. U trvale přehřívaných notebooků hrozí např. odskočení čipu od základní desky, což mnohdy znamená drahou opravu, která se u starších notebooků nevyplácí a nezbyde vám nic jiného než koupit nový přístroj.


Vyčištění notebooku v našem servisu