V první řadě odpojíme notebook od napájení ze sítě, rychle ukončíme veškerou rozdělanou práci a zařízení vypneme. Následně vyjmeme (pokud lze) baterii, aby byl notebook úplně bez napětí.

Dále je dobré notebook otočit klávesnicí směrem dolů, aby kapalina neprostupovala dále, ale vytékala směrem zpět ven. To je nutné provést s otevřeným víkem displeje, aby se nám do něj také tekutina nedostala.

Takto necháme notebook alespoň 12 hodin vyschnout na teplém místě. Pokud se jedná o čistou vodu, neměly by být následky likvidační. V žádném případě NEZKOUŠÍME ZAPÍNAT, notebook by zřejmě fungoval, ale hrozilo by velké riziko zkratu kontaktů na základní desce.

Po tomto procesu voláme do servisu objednání termínu předání k vyčištění a zkontrolování počítače.

Čas hraje velkou roli a není důvod otálet. Pokud se jednalo o slazený nápoj, alkohol a jiné kapaliny, začíná v útrobách notebooku probíhat likvidační chemická reakce – oxidace. Ta postupně likviduje plošné spoje na základní desce, probíhá několik dní a v závislosti na míře polití může dojít až ke zničení celého počítače. Notebook je nutné kompletně rozebrat a důkladně vyčistit nejlépe izopropylalkoholem.


Ukázka oxidace kontaktů politého notebooku

oxidace kontaktů

Samozřejmě záleží také na míře polití, většinou to odnese pouze klávesnice, která spoustu kapaliny zachytí a dále nepropustí. Ta sama o sobě se již neopravuje, ale vyměňuje kus za kus. Míru poškození a nutnost výměny dílů Vám sdělí technik po důkladném očištění a vysušení.

Tři základní pravidla – nepanikařit, nezapínat a neotálet. Čas jsou peníze, v tomto případě ušetřené za případný nákup nového notebooku. Se vším Vám samozřejmě pomůžeme v našem servisu.

Oprava politého notebooku v našem servisu